Bağırsak Ve Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme

Bağırsak Ve Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme

Sindirim sistemi, besinlerin ağızda çiğnenmesiyle başlayan, midede ve bağırsaklarda devam eden ve besinlerin kana karışmasını sağlayan bir mekanizmadır. Bu mekanizmaların herhangi bir bölgesinde bir hastalık olduğunda mekanizma görevini yerine getiremez. Bu yüzden de sindirim sistemi hastalıklarında beslenme dikkat edilmesi gereken bir konudur.

 

Ağız ve Boğaz Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalıdır? 

  • Az ve sık beslenme tercih edilmelidir.
  • Yumuşak, sıvı ve tam sıvı şeklinde beslenme ön planda olmalıdır.
  • Çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Kuru, asitli, tuzlu, baharatlı yiyeceklerden ve alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Sigara içilmemelidir.
  • Yemek sonrası ağız bakımı yapmaya özen gösterilmelidir
  • Enerji ve besin değeri yüksek gıdalar öncelikli olmalıdır.

 

Diş çürüğü, diş eti problemleri, tükürük bezi hastalıkları, ağızda yara, ameliyat, ağız farinks, larinks kanserleri, ağız ve boğaz hastalıklarındandır.

 

Diş Çürüğünde Beslenme nasıl olmalıdır? 

Diş tedavisi ve ağız bakımının yanında,  beslenme de diş çürükleri tedavisinde önemlidir. Şekerli gıdalardan uzak durmak ve ara öğünlerde karbonhidratlı besinler almamak diş çürükleri tedavisinde olması gereken beslenme şeklidir.

 

Diş eti hastalıklarında beslenme nasıl olmalıdır? 

Diş eti tedavisi ve ağız temizliği, yapılması gereken ilk şeydir. Bunun yanında beslenmeye dikkat etmek de diş eti hastalıkları tedavisinde gereklidir. Şekerli besinlerden uzak durmak ve sulu ve yumuşak besinler almak, diş eti hastalıklarında beslenmenin ilk şartlarıdır.

 

Tükürük Bezi hastalıklarında beslenme nasıl olmalıdır? 

Cerrahi ve ilaç tedavisine ek olarak sulu ve az posalı besinler tercih etmek, yeterli ve dengeli beslenmek, tükürük bezi hastalıkları tedavisi için çok önemlidir.

 

Ağız yaraları ve ameliyatlarda beslenme nasıl olmalıdır? 

Çiğneme ve yutma problemleri olan bu hastalar, sulu ve az posalı beslenmeye özen göstermelidir. İlaç tedavisine ek olarak bol sıvı alımına da dikkat edilmelidir.

 

Ağız farinks ve larinks kanserlerinde beslenme nasıl olmalıdır? 

Ağrı, iştahsızlık, çiğneme ve yutma güçlüğü olarak belirti gösteren bu hastalarda beslenme çok önemlidir. Ağızdan beslenme tercih edildiği durumlarda, sulu ve az posalı yiyecekler yenilmeli, sigara, alkol ve baharat alımı engellenmeli, enerji ve protein yönünden zengin içeriklere sahip besinler tüketilmelidir.

 

Akalazya Hastalarının beslenmesi nesil olmalıdır? 

Sıvı ve katı besinleri yutma güçlüğü, yutulan besinlerin geri gelmesi gibi belirtiler gösteren akalazya hastaları, hastalık orta şiddette seyrediyorsa yumuşak ve az posalı beslenme, en az 7 öğün beslenme ve küçük lokmaları sık çiğneme şeklinde bir beslenme tercih edilmelidir.

Yüksek akalazyalarda ise, yüksek proteinli, bol enerjili ve az posalı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Ve yeterli derecede sıvı alımı çok önemlidir.

 

Gastro özafajiyel Reflü hastalarında beslenme nasıl olmalıdır? 

Yanma, göğüs ağrısı, karın ağrısı, bulantı, geğirme ve kanama şeklinde belirtiler gösterebilen bu hastalarda beslenme çok önemlidir. Yanlış beslenme, hastalığın semptomlarını artırıp tedaviyi engellemektedir.

Protein içeriği artırılmış, yağlı yiyeceklerden tamamen uzak durulan, mide asidini artıran yiyeceklerin yenilmediği, 2 saat aralıklarla beslenme tercih edilmelidir. Yemek esnasında sıvı alınmamalıdır.

Uzak durulması gereken yiyecekler, koyu çay, kahve, nane, soğan, çikolata, acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinlerdir.

 

Fıtık hastalarında beslenme nasıl olmalıdır? 

Midenin üst kısmının göğüs boşluğuna çıkıntı yapması sonucu oluşan hastalık, mide doygunluğunun hareketi, öksürme, kusma ve hareketlerde kısıtlanma gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Hamilelik, şişmanlık ve aşırı sıvı alımı da fıtık hastalığına neden olabilmektedir. Fıtık hastalarında beslenme programı oluşturulurken az ve sık öğünler ayarlanmalı, turunçgiller, domates ve aşırı sıcak ya da aşırı soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Yemekten en az 3 saat sonra uyunmalı, karın üzerine baskı yapan giyeceklerden uzak durulmalıdır. Karbonatlı içecekler, yağlı yiyecekler, kahve, çikolata, asitli içecekler, acılı baharatlar ve özellikle naneden uzak durulmalıdır.

 

Mide Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalıdır? 

Mide hastaları, ilaç tedavisinin yanında beslenme tedavisi de uygulamak zorundadırlar.

 

Gastrit hastaları nasıl beslenmelidir? 

Mide iltihabı olarak bilinen hastalık, kimyasal uyarıcılar, bakteri ve toksinler, viral enfeksiyonlar ve kabuklu deniz ürünleri alerjisi sonucunda daha sık görülmektedir. Doygunluk, basınç, mide bulantısı, kusma, kanama, ateş, baş ağrısı, kramplar gibi belirtileri vardır.

Mide bulantısı geçene kadar beslenme kesilmelidir. Sonrasında az posalı, uyarıcı olmayan, yumuşak bir diyet uygulanmalıdır.

Yemekler çok sıcak ve soğuk olmamalı, yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmelidir. Mideye zararlı olabilecek her türlü yiyecek ve içecekten  uzak durulmalıdır.

Eğer hastalık kronik gastrit ise, A,C,E vitaminleri ve demir açısından zengin bir beslenme yoluna gidilmelidir. Özellikle her öğün C vitamini alınmalı hatta takviye olarak da C vitamini alımına özen gösterilmelidir.

 

Ülser Hastaları Nasıl Beslenmeli? 

Ülser, mide salgısıyla oluşan kronik mide yarasıdır.  Ülser hastalığı, ilaç tedavisinin yanında beslenmeye dikkat edilerek de çözülebilen bir hastalıktır. Ülser hastalarının beslenme listesinde şunlara dikkat edilmelidir:

  • Yeterli ve dengeli besinlerden oluşan bir liste hazırlanmalı
  • 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde saatli beslenilmelidir.
  • Bazı hastalarda şeker ve şekerli ürünlerden uzak durulmalıdır.
  • Diyet yağı yüzde otuz civarında olmalıdır.
  • Posalı yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Diyetin çinko açısından zengin olması gerekmektedir.

 

Dumping Sendromu olanlar nasıl beslenmelidir? 

  • Yemekler 6-8 öğün arasında azar azar alınmalıdır.
  • Proteinden zengin az yağlı diyet uygulanmalı
  • Basit karbonhidratlar şekeri aniden yükseltecekleri için azaltılmalıdır. Meyveler de basit karbonhidrat olduklarından meyve tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
  • Kompleks karbonhidratlar artırılmalıdır.
  • Yemek sırasında sıvı alınmamalıdır. Sıvılar, yemeklerden 45 dakika önce ve sonra alınmalıdır.
  • Çok soğuk besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Hastaların yemek öncesi ve sonrası dinlenmeleri gerekmektedir.

 

Mide Kanserinde Beslenme nasıl olmalıdır? 

Sindirim sisteminin en çok rastlanan kanser çeşididir. Tütsülenmiş, tuzlanmış ve salamura besinleri ve nitrat içeren besinleri fazla tüketenlerde çok sık görülen bir hastalıktır. Hastalarda iştahsızlık görüldüğü için beslenme zorlaşabilmektedir. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenme zor olabilmektedir. Harcadıkları enerjiye göre bir beslenme listesi oluşturulup yetmediği yerde dışarıdan takviye yapılmalıdır.

 

İnce Bağırsak Hastalıklarında Beslenme 

Ağrı, ishal, kabızlık, kanama, kusma ve bulantıyla belirti gösteren bu hastalıklarda beslenmenin düzenlenmesi hastanın yaşam kalitesi açısından gereklidir. Genellikle viral enfeksiyonlardan, bakteri ve parazitlerden ve psikojenik sebeplerden kaynaklanmaktadır.

 

İshal hastalığında beslenme nasıl olmalıdır? 

Hastanın su ve elektrolit ihtiyacı karşılanmalıdır. Enerji ihtiyacı hesaplanıp besin depolarının boşalması engellenmelidir. Posalı besinler azaltılmalıdır.

 

Kabızlıkta beslenme nasıl olmalıdır? 

Yetersiz posa ve sıvı alımı, hareketsizlik, gebelik, yaşlılık, ilaçlar, metabolik ve nörolojik bozukluklar sonucu görülen bir hastalıktır. Her gün en az 1500-2000 cc sıvı alımı gerekmektedir. Posalı yiyeceklerin oranı artırılmalıdır. ( kuru baklagil, tahıl, taze sebze ve meyveler)

 

Laktoz İntoleransı Olanlar Nasıl Beslenmelidir? 

Karbonhidrat emilim bozukluğudur. Laktoz içeren besin alındığında rahatsızlıklar görülür.  Kişilerde, gaz oluşumu artar, şişkinlik, dolgunluk hissi, kolik ağrılar şeklinde rahatsızlıklar görülür. Laktoz içeren besinler ( süt, süt tatlıları, dondurmalar) gibi besinler diyet listesinden çıkartılmalıdır. Ama bu toleransın azaltılması için de her gün 1 bardak sütün başka yiyeceklerle tüketilmesi de önerilmektedir. Yoğurt daha rahat tolere edildiği için bazı hastalarda yoğurt tavsiye edilir.

 

İrritabl Bağırsak Sendromunda beslenme nasıl olmalıdır? 

Bu hastalarda belirli bir ilaç ve diyet tedavisi yoktur. Sadece beslenme şeklinde düzenleme yapılmalıdır.

Yağ bazı hastalarda azaltılabilirAz posalı yiyecekler tercih edilmelidir. Kabızlık görüldüğü durumlarda günde 20 g kepek verilebilir. Sık ve az beslenme tarzına geçilmelidir. Gaz yapıcı besinlerden, karbonatlı içeceklerden, alkol ve sigaradan, acılı baharatlardan uzak durulmalıdır. Çiğ sebze ve meyveler, süt ürünleri bazı hastalarda semptomları artırdığı için beslenmeden çıkartılmalıdır. Ayrıca şu yiyecekler de bazıları için semptom artırıcı olabilmektedir:

 

  • Tuzlanmış ve tütsülenmiş etler
  • Kabuklu deniz hayvanları
  • Soğan ve mısır
  • Turunçgiller
  • Buğday, yulaf, çavdar
  • Çay, kahve, çikolata, sirke

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Whatsapp Yaz!
Telefon İle Hemen Ara