Kronik Hastalıklarda Beslenme

Kronik Hastalıklarda Beslenme

Kronik Hastalıklarda Beslenme

Kronik hastalıklarda beslenme oldukça önemlidir. Yapılan beslenme hataları yüzünden birçok hastalıklara ( kalp damar, diyabet, obezite, tansiyon gibi) zemin hazırlamaktadır. Beslenme programı hazırlanırken kronik ve metabolik hastalıklar kadar, vücuttaki diğer sağlık durumları da göz önüne alınmalıdır. Amaç hastanın medikal tedavi sürecini desteklemek ile birlikte ihtiyacı olan besin öğelerinin eksiksiz almasını sağlamak ve hastanın yaşam kalitesini artırmaktır. Kalp-damar hastalıklarında beslenme; Doymuş yağlardan gelen kalori yüzdesi azaltılması gerekir. Trans yağdan gelen kalori yüzdesini azaltın.


Yüksek yağlı süt ve süt ürünleri yerine yarım yağlı ürünleri tercih edin. taze meyvelerden ve sebzelerden zengin beslenmeye dikkat etmeliyiz. Diyabet ve beslenme Şeker ve bütün şekerli tatlılardan uzak durulmalıdır. Hamur işleri( simit,poğaça,beyaz ekmek), asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Katı yağlar ve yağ içeriği fazla olan besinlerden uzak durulmalıdır. Kabuğu ile yenilebilen meyveleri kabuğu bu soymadan tüketip lif içeriğini arttırabiliriz. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ürünler pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edebiliriz. Hipertansiyonda beslenme Doymuş yağ miktarı azaltılmalıdır. Fazla tuz içeren zeytin,turşu,konserveler,tuzlu peynirler,salam,sosis,sucuk,pastırma ve cipsler tüketilmemelidir. Günlük tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. İşlenmiş ürünlerden uzak durulmalıdır. Kanser tedavisinde beslenme Sağlıklı beslenme kansere karşı koruyucu etmenlerden biridir. Kanser hastalarında alına tedaviye göre beslenme programı hazırlanmalıdır. Kanser hastalarında sıklıkla fazla kilo verimi gözlemlenmektedir bu yüzden beslenmenin yanına enteral ürünlerden de destek alınabilir.Sakatat ve şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. Et ürünleri tüketirken iyi pişmiş olmasına dikkat edilmelidir Paketli ürünlerden, konserve ürünlerden uzak durulmalıdır. İlaçlarla etkileşim olabileceğinden dolayı nar, kivi,greyfurt,böğürtlen ve bunları içeren gıda maddeleri tüketilmemelidir. Böbrek hastalıklarında beslenme Böbrek hastalıklarında doğru beslenme hastanın kaliteli yaşamını arttırabilir.bunun için ilaç ve diyaliz tedavilerinin yanında düzenli egzersiz programlarını takip etmek, ideal kiloya sahip olmak ,doğru diyet programı ile ilerlemek,tuzu azaltmak,sigara alkolü bırakmak çok önemlidir. Tuz tüketimine dikkat etmeliyiz. Sebzeleri pişirirken sağlıklı pişirme yöntemlerine dikkat edin. Öğün atlamayıp az az sık sık beslenmeye çaışın. günlük protein alımını dikkat etmeliyiz. Obezite ve beslenme Obezite toplumumuzda çığ gibi artan bir sağlık problemidir. Normal besin alımının üzerinde besin tüketimi obezitenin başlıca Sebepleridir.


Obeziteden korunmak için; Yemekleri hızlı tüketmemeliyiz. Ağzımızda iyice çiğnedikten sonra yutmalıyız. öğünler atlanmamalıdır.az az sık sık sağlıklı beslenmeliyiz. Yemek yerken televizyon, telefon, tablet açık olmamalıdır. Gece uykudan uyanıp yemek yenilmemelidir. Günde 3-4 porsiyon meyve-sebze tüketmeye özen göstermeliyiz Gün içinde ortalama 8-10 bardak su tüketmeliyiz Yemeklerimizi sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirmeliyiz.

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Whatsapp Yaz!
Telefon İle Hemen Ara